Panoràmiques

Des dels inicis de la fotografia (1840) els fotògrafs han intentat imitar la visió que per naturalesa té l'esser humà, la visió panoràmica, que es limita a 106º dels 360º que compren l'espai al voltant nostre.

Els inicis van ser difícils ja que els laboratoris de l'època eren incapaços de fer formats superiors a 35mm. Degut a aquesta limitació van aparèixer càmeres que pivoten sobre un exi central (Widelux, Horizont, Globus, Hulcher, etc...) les quals són les pioneres dels mètodes actuals. Les coses han canviat molt des de llavors sobretot en el moment en què va arribar la fotografia digital.

Tècniques fotogràfiques

Què és una panoràmica?

El terme és d'origen Grec, textualment vol dir pan (tot) horama (vista). Amb aquest tècnica, basicament, crearem una imatge que sobrepassa el camp de visió d'una fotografia tradicional. Pel seu gran nombre d'aplicacions cada dia es va fent més popular i, actualment, ha esdevingut un dels estils amb un major creixement.

És poden crear diferent tipus de fotografies panoràmiques, la més bàsica consisteix en agafar una fotografia estàndard i retallar-la de tal manera que aconseguirem el format panoràmic. El resultat final és una imatge de menor mida que l'original i la mateixa resolució.

Un altre tipus consisteix en unir, mitjançant un programari (software) específic, varis arxius formant una única imatge. En aquest cas, la imatge final serà molt més gran i amb major resolució que l'original. En funció del nombre d'arxius que unim és poden aconseguir imatges molt grans i amb molt de detall, ideals per a impressions de gran format.

El tercera tipus consisteix en les visites virtuals a 360º, en aquest cas les imatges obtingudes visualitzaran tot l'espai visible per l'espectador, submergint-lo a l'interior de l'escenari. El resultat és una imatge de 360ºx180º (panoràmica esfèrica) i es fa servir pels llocs web i CD-ROM interactius. En aquest cas els usuaris poden interactuar lliurement amb la panoràmica movent-se dins seu i, a més de la visió de la imatge, es pot fer zoom, incloure-hi música, menús desplegables, enllaços a altres llocs, vídeos, etc... i aconseguir una immersió complerta.

Nosaltres ens centrerem amb les visites virtuals a 360º i les panoràmiques de gran format.

ALGUNS EXEMPLES ...